Депутатите приеха на първо и на второ четене промени в Кодекса

...
Депутатите приеха на първо и на второ четене промени в Кодекса
Коментари Харесай

Бащите с 2-годишен отпуск, ако гледат детето

Депутатите приеха на първо и на второ четене промени в Кодекса на труда. С тях се обезпечава възможност бащите (осиновителите) да употребяват отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст, в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от наставнически права върху детето или упражняването на тези права е предоставено на бащата по открития ред. 

Сега Кодексът планува бащата да употребява това право при гибел или тежко заболяване на майката. Остава опцията със единодушието на бащата тези отпуски да се трансферират на един от неговите родители или на един от родителите на майката, когато работи по трудово правно отношение.

От името на вносителите законопроектът беше показан от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която уточни, че измененията, въпреки и да засягат малко случаи, ще запълнят една празнина в упражняването на родителските права от бащите и ще се направи стъпка в превъзмогване на предразсъдъците по повод ролята на бащите в споделеното родителство.

Становището на Министерството на труда и обществената политика поддържа законопроекта. От него излиза наяве, че до момента бащите са упражнявали своите права в избрани случаи единствено след единодушието на майката. В отчета на комисията по труда се показва, че с препоръчаните промени ще се реализира по-добра протекция на децата. Становището на Националния застрахователен институт също е за поддръжка на измененията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР